Pinocchio –

och de riktiga pojkarna PENpal

Geppetto är en fattig dockmakare som får ett stycke trä till en docka. Till hans förvåning blir dockan levande och han döper honom till Pinocchio –  eftersom dockan är gjord av pinjeträ och tallfrö heter pinncchio på italienskaHan finner en dag ett stycke pinjeträ som han skapar en docka av. Som i ett mirakel visar sig dockan börja leva. Dockan vill bli ett riktigt barn, en riktig pojke och tas hand om några busfrön som lurar honom att strunta i skolan och lära sig busa – bli en ”riktig pojke”.  För det måste han ljuga – men för varje gång han ljuger växer hans näsa.

Till slut lär sig Pinocchio att bli en människa med samvete genom vänskapen med Gepetto.

Utifrån berättelsen kan man samtala om könsroller – vad är en ”riktig” pojke? Samvete – vad är det och varför är det viktigt?

Det finns snälla bus och elaka – kan barnen några roliga spratt som inte skadar?

På Pinterest kan man hitta Pinocchio i alla möjliga versioner att göra själv,

t ex som sprattelgubbe.

Bilderboken bygger på boken av den italienska författaren Carlo Collodi som gavs ut 1881–83 som Le avventure di Pinocchio (i svensk översättning som Pinocchios äventyr). Trädockan som vill bli människa och som får längre näsa varje gång han ljuger har blivit världens sannolikt mest spridda litterära docka.[1] Boken har sedermera översatts till mer än 200 språk,[1] blivit animerad av Disney och presenterats som en niometers skulptur i Borås. (Wikipedia)