Ghana / Tanzania

2010Ghana-044-kvinna2010Ghana 018 2010Ghana 022     2010Ghana 099

Ghana

Hösten 2010 besökte jag Ghanas Internationella Bokmässa.
Där mötte jag några verkliga eldsjälar, som brinner för barnböcker och läsning. Jag köpte med mig böcker hem för att inspirera vidare.
Några titlar säljer jag via min butik andra tar jag med och visar alla som är intresserade.

Ghana´s internationella bokmässa höll sin tolfte bokmässa 2014. Årets tema var e-boken – ett nytt verktyg för att främja läskunnighet och global utveckling – en läsande nation är en vinnande nation.

Sub-Saharan Publishers Akoss Ofori-Mensah som grundat och driver Sub-Saharan Publishers är en internationellt erkänd förläggare som engagerar sig för att ge ut afrikanska barnböcker av god kvalitet. Bl a ger hon ut bilderböcker av Meshack Asare, som
också finns utgivna på svenska.
Intervju med Akoss Ofori-Mensah

Golden Baobab Prize är ett pris för författare till barnböcker i Afrika. Deborah Ahenkorah tog initiativ till Golden Baobab-
priset för att uppmuntra afrikaner i alla åldrar och från hela kontinenten att skriva bra barnböcker.
intervju med Deborah Ahenkorah

Splendors of Dawn organiserar poesiprojekt i skolor mm
Intervjuer med Ayo Ayoola-Amale som bildade organisationen för att stödja poeter.

Francesca Quartey uppvuxen i Sverige med pappa i Ghana. Francesca drev projektet African Cinderella med svenska och ghanaiska skådespelare i samarbete. Nu vill hon ge barn i Ghana tillgång till kultur i olika former. Intervju med Francesca

Osu Children´s Libraryfund
Kanadensiska Kathy Knowles driver organisationen Osu Children´s Libraryfund som både ger ut böcker och startar bibliotek i Ghana. Hon har gjort en serie fotografiska bilderböcker som är mycket fina.

Hayford Siaw har startat en organisation för att driva ”street libraries” enkla mobila bibliotek för barn på landsbygden.

Tanzania

År 2002 gjorde jag min första resa till Afrika i regi av Marieborgs Folkhögskola. Vi var en grupp som träffades fyra helger före resan för att få lära oss mer om Tanzania och träna på swahili. Marianne Nilsson-Wallin, som organiserade resan, har arbetat under många år med folkhögskolor i Tanzania och vi fick ta del av hennes kontakter och erfarenheter. Vi fick se och uppleva många bra projekt som imponerade på mig. Jag tittade särskilt på hur man arbetade med barn och läsning, i skola och på bibliotek.

I Kilimanjaro har jag följt ett projekt med Livskunskap ( Life skills)

2006 var jag tillbaka och träffade författaren Elieshi Lema, som både skriver och ger ut viktiga barnböcker i förlaget E&D Publishing.

African Books Collective  ägs och drivs av afrikanska förläggare för att kunna distribuera och sälja sina böcker i hela världen.