Sydafrika / Zimbabwe

bilder_spalt soweto15  sydafrika2012 sydafrika2012_2   sydafrika2012_3  sydafrika2012web  zimbabwe 081 zimbabwe 090 zimbabwe-barn

Sommaren år 2004 reste jag till Zimbabwe där jag träffade en grupp unga poeter – Young Writers Caravan – och Zimbabwe Book Development Council.

I Sydafrika besökte jag många olika bibliotek och deltog i en IBBY-konferens.

Sommaren 2011 reste jag till Sydafrika igen. I Soweto besökte jag Geraldine ”Whisky” Monama och hennes projekt Soweto Stories. Kvinnor som vuxit upp under apartheid får nu en andra chans att lära sig läsa och skriva. Dessutom dokumenteras deras berättelser – ett mycket viktigt arbete. Med hjälp av PENpal kan kvinnorna både träna läsning och spela in sina berättelser.  Vi söker sponsorer till detta.
I Kapstaden besökte jag PRAESA – en organisation som arbetar med läsfrämjande ”Reading Clubs” bl a i stadsdelen Langa som jag besökte. De har tidigare samarbetat med Gunilla Lundgren och Kvarnbyskolan i Rinkeby. PRAESA är knutet till universitetet i Kapstaden och arbetar både med forskning och praktisk tillämpning.

2015 tilldelades PRAESA ALMA-priset för sitt arbete med läsfrämjande!

DSC04306 DSC04307 DSC04309

Det var härligt att se barnens glädje när de fick leka,
sjunga och läsa med vuxna ur fina böcker på sina egna språk.ELRU – Early Learning Resource Unit – utbildar pedagoger och ger ut material för att motverka fördomar – mot ras, kön, funktionshinder, ålder – jag har mycket spännande material
att visa!

Biblionef är en organisation som arbetar med bokdonationer till skolor i Sydafrika. Böckerna väljs ut med omsorg, de ska vara inkluderande och av god kvalitet. Organisationen beställer böcker från olika förlag – samma titel på de elva nationella språken i Sydafrika! Mottot är ”My language My heritage”. Tack vare Biblionef är det möjligt att ge ut bra barnböcker som når alla barn.

Jay Heale är eldsjälen som bjöd in IBBY till Sydafrika 2004. Han är f d lärare med ett stort engagemang för barnlitteratur och driver en egen blogg:

Genom Lesley Beake fick vi höra om organisationen för san-folket där hon är aktiv.
Läs mer om Kalaharifolket
Läs mer om Lesley Beake

Sindiwe Magona är en modig författare som skriver både för barn och vuxna och tar upp viktiga ämnen som AIDS. Sindiwe har också besökt oss i Sverige.

Den årliga kulturfestivalen i Grahamstown vill jag också varmt rekommendera – teater, dans, musik, film, konst, hantverk ute och inne dygnet runt! Efter Edinburgh är detta världens största kulturfestival!

 

teckning