Roma – romanes

svartarosor 001

I de romska sångerna och dikterna finns en kulturskatt bevarad!

Svarta Rosor – Kale Ruze

för första gången i Sverige presenteras 12 romska författare från Polen, Finland, Norge, Vitryssland, Makedonien, f d Jugoslavien, Slovakien, England, Schweiz och Spanien. Bl a Papusza från Polen – den romska poesins moder och vår svenska Katarina Taikon.

Boken inleds med en översikt över romsk litteratur, kultur och historia. Fotografier både äldre och nytagna illustrerar.

Texterna är både på romanes och svenska.

Redaktör Gunilla Lundgren.

Utan hus utan grav 001

Utan hus, utan grav – Bi Kheresko Bi Limoresko – romska sånger och dikter

Efter en fyllig inledning innehåller boken 21 sånger och 20 dikter, de flesta med parallell text på romani och svenska. Ungefär hälften av sångerna har även notskrift.

Här finns vemodiga berättelser om utsatthet och hemlöshet men också humor, överdåd och fräckhet.

Några av texterna är traditionella, andra moderna. De medverkande kommer från ett tjugotal länder. Alla presenteras.

Det unika med den här antologin är att alla texterna är skrivna av romer och översatta till svenska i samarbete med romer.

BIldmaterialet är också unikt. Världsberömda fotografer delar plats med privata album. Redaktör är Gunilla Lundgren

Tack vare ett samarbete med Gunilla Lundgren kan jag sälja dessa böcker för 120:- st eller bägge för 200:- i paket med PENpal och etiketter för egna inspelningar 1.500:-

Gunilla Lundgren har under många år samarbetat med romer och gett ut böcker med och om och av romer. Jag kan förmedla fler titlar. Fråga!

untitled

 

Sofia Z-4515 är en prisbelönt bok med en viktig historia. Gunilla Lundgren intervjuade Sofia Taikon under hennes sista tre år i livet. Först efter ett långt liv kunde hon berätta den smärtsamma historien om sin uppväxt i koncentrationsläger under kriget.  Gunilla skrev den och bearbetade medan Amanda Eriksson illustrerade efter Sofias anvisningar. Boken är gjord i serieform vilket gör den särskilt lämpad för ungdomar och tillgänglig för lässvaga vuxna. Den svenska upplagan kan man läsa från två håll – den är tryckt både på svenska och romanes/ kelderash.

Samma bok finns utgiven på MantraLingua med tryck på engelska och ljudinspelning till PENpal på engelska och romanes/kelderash. Varje serieruta har en separat ljudfil. Detta har aldrig tidigare gjorts och var ett stort projekt.  Inläsare är Ramona Taikon och Janna Eliot, bägge mycket engagerade och kunniga i romsk kultur.

Boken lanserades i London 2012 under medverkan av alla inblandade och fick stor uppmärksamhet.

http://www.networkedresearcher.co.uk/2012/05/15/theory-and-praxis-on-launching-sofia-z-4515/

Erbjudande: Köp Sofia-böckerna tillsammans med PENpal och etiketter för egna inspelningar i paket – 1500:-

marieclaude 001

Marie-Claude – en romsk tjej – Marie-Claude – Jekh romani sej

Ramona Taikon Melker låter Marie-Claude, en helt vanlig romsk tjej, berätta om sin vardag.  Marie-Claude är nio år och stolt över sin romska identitet. Romsk dans betyder mycket för henne. Men hon har också många andra intressen.

Ann Eriksson har fotograferat och redigerat. Boken har text på både svenska och romanes.

 150:- 

skylt_penpalläraretiketter

PENpal tekniken är idealisk både som hjälpmedel för människor med läshinder och för lästräning. NDIO/MantraLingua planerar ytterligare böcker på romanes. PENpal kan användas för inspelningar  i redan tryckta böcker t ex av modersmålslärare.

RaniandWicked

Rani and the Wicked Witch Queen är en romsk saga på parallellspråk som planeras att ges ut på olika romska varianter med ljudfiler till PENpal.  Läs mer under Flerspråkiga böcker!

djangon

Djangon är romska bilderböcker. Läs mer under Interkulturella böcker.

 

3 svar på ”Roma – romanes”

    1. Hej, boken är slutsåld sedan länge, rekommenderar Bokbörsen som säljer begagnade böcker. mvh

Kommentarer är stängda.