Minibok programmet till PENpal

Minibook1minibook2minibook3

 

Minibok program – Minibook Creator
Låt barnen göra egna små böcker och spela in ljud till. I programmet finns färdiga bilder till olika böcker. Barnen kan också skapa sina egna bilder.

Köp Minibook Creator i paket med papper och PENpal för 2.000:-

Vill du köpa till fler papper kostar de 200:-

TIPS:
Ta med kameran ut i skogen och gör en bok med djur och växter. Gör en ABC – bok eller en pekbok med frukt, grönsaker eller bilder av föremål från barnets hemländer.

Det särskilt preparerade pappret går att använda utan programmet då barnen kan skriva eller och/rita direkt på pappret och spela in.

Pappret kan lamineras och delas i bitar till ”flash cards”. DSC01318C

Många förskolor och skolor använder miniböckerna nu och upptäcker hela tiden nya användningsområden.

GÖR EN BOK TILLSAMMANS MED BARNEN!

Programmet ”Minibook creator” kan köpas med licens för en eller flera användare. Du behöver också särskilt preparerade papper som är markerade och perforerade och går att spela in ljud till.

 • Installera programmet i datorn. Du kan få frågor om du vill lita på programmet eftersom det är nytt och ännu inte har så många användare.
 • Öppna programmet. Nu får du olika val:

Blank Mini-book betyder att miniboken inte har några färdiga bilder eller text.

Då kan du själv välja bilder eller teckningar som du sparat i din dator. Tips: gör gärna en mapp i förväg med bilder du valt ut!

Buri and the Marrow (Buri och jättesquashen) är en asiatisk saga om en liten tant som är på väg att hälsa på sin dotter På vägen möter hon hungriga djur som vill äta upp henne men hon överlistar dem alla på sitt speciella sätt. Boken finns på många språk och du kan också lyssna på den med PENpal.

The Buskers of Bremen (Stadsmusikanterna i Bremen) är den välkända sagan om åsnan, hunden, katten och tuppen som med sin musik skrämmer bort alla rövare. Boken finns på många språk och du kan också lyssna på den med PENpal.

Sunita´s Special Day (Sunita´s Halloween) handlar om några barn under Halloween.

Sunita´s Zoo (Sunita´s Djurpark) handlar om samma barn på utflykt till en djurpark.

 • Markera först vilket alternativ du valt och tryck på
 • Nu kommer du in i själva programmet och om du valt ”blank mini-book” dubbelklickar du i rutan i mitten för att välja bild. Då öppnas platsen där din dator sparat bilder mm så du får välja bild och lägga in den.
 • Nu öppnas genast rutan under där du kan skriva in text. Nu kan du välja stilsort (font), storlek (font size) och färg (font color) – använd rullisten för att hitta fram till rätt alternativ. Experimentera gärna, du kan ändra dig hur många gånger som helst! Spara gärna (Save as) så du inte tappar bort det du gjort.

Fortsätt sen till sida efter sida – klicka på ny sida (New page) så kommer en ny sida fram.. Åtta sidor får plats på ett papper. T ryck på spara ”Save” vartefter.

 • Om du valt någon av de färdiga böckerna kommer all text på engelska. Läs en översättning eller be någon förklara. Sen kan du återberätta texten med egna ord eller hitta på själv! Markera texten och tryck bort den bara – det är du som bestämmer över din egen bok!
 • När du är klar kan du kolla på ”Print preview” om allt blivit som det ska – bli inte orolig för att halva boken är uppochned vänd – så skall den vara för att du skall kunna vika den. Om några sidor är blanka kan du klicka bort dem (delete page) och du kan flytta sidor upp och ned med pilarna.
 • Vill du SKRIVA UT boken? Lägg i papper i skrivaren och tryck på ”Print” – glöm inte att ställa in skrivaren på färg! OBS! Kontrollera vilken sida av pappret du kan spela in mot!
 • Nu är det dags att VIKA DIN BOK! Gör så här:
 1. Vik först en gång efter alla markeringar för att förbereda.
 2. Peta försiktigt upp perforeringen.
 3. c) Vik ihop efter mittlinjen och vik ut de sidor som är i mitten av boken – 1 / 2 och 5 / 6.

Nu kan du LÄSA IN din egen bok med PENpal eller RecorderPEN.

Bokens sidor fungerar precis som etiketterna du spelar in mot.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NDIO – språkglädje för alla