Tibet

Lär känna Tibet och tibetaner – ett kit med bilderböcker och föremål som ger smakprov av den tibetanska kulturen i Himalaya – Tibet, Indien och Nepal.

Direkt från Tibet i samarbete med Svensk-tibetanska Skol- och Kulturföreningen. OBS! Begränsad upplaga – detta kit kan bara beställas via NDIO. Totalt pris: 1.000:-

connector.php

DSC03476DSC03475 

Böneflaggor som symboliserar de fyra elementen. Flaggorna är dekorativa och lätta att placera – inomhus i ett fönster eller utomhus.

Färgerna:

* Blå (symboliserar himmel / utrymme)
* Vit (symboliserar luft / vind)
* Röd (symboliserar eld)
* Grön (symboliserar vatten)
* Gul (symboliserar jorden)

Temugg av trä som är oöm och lätt att hålla i – låt barnen smaka  tibetanskt te  – använd svart te och drick med en klick smör (tibetaner dricker med jaksmör). Gör så här

Handtrumma – en traditionell trumma som förenar det manliga och kvinnliga. Trumman förvaras i ett fint fodral, den har ett behagligt ljud och är vacker att se på – den har en viktig funktion i den buddhistiska religionen.

Hälsningssjal av silke – katha – som används vid högtidliga tillfällen t ex när man hälsar på Dalai Lama …

Bilderböcker:

dorjeDorje – tigern utan ränder

Dorje är en stor och ståtlig kungstiger från Indien. En dag dyker han upp vid ett buddhistiskt kloster i Tibet. Han är skadad och har knappt några ränder kvar i pälsen. Munken Wu tar hand om honom.

Han berättar också om det farligaste djuret på vår planet. Inte tigern. Vilket då? Jo, människan!

Boken tar upp hotet om utrotning av den bengaliska tigern. Vid förra sekelskiftet fanns mer än 40.000 vilda tigrar i Bengalens mangroveskogar.  Idag finns färre än 1.500 kvar. (Världslitteratur)

Tenzins lilla hjort tenzin

Tenzins lilla hjort. Den handlar om Tenzin, som bor i Tibet. Hans namn betyder kunskapsbäraren.

I Tibet tror man att allt levande har en själ. En dag hittar Tenzin en skadad hjort, den har fått en pil i sig. Tenzin tar hand om hjorten och i drömmen får han veta hur han ska göra för att bota den. Man kan säga att boken handlar om kärlek och medkänsla, att man ska bry sig om varandra.  (Förskoleklassen)

 

 

 

Lyssna på Chimee Topgyal – tibetansk sångerska bosatt i Sverige

 

 

 

NDIO – språkglädje för alla