Baka Gáhkku med Nik Annika!


Baka Gáhkku med Nik Annika!

Nik Märak känner många barn – och vuxna – igen sen 2024 års julkalender i SVT – ”Snödrömmar” där hon spelade Sire – ledare för Saivofolket.

Nik Märak har rötterna i Jokkmokk/Sápmi och arbetar aktivt med att sprida kunskap om det samiska samhället genom berättande, musik och mat. Hon är både mångsysslare och mångexpert. Hon är bakstra, kock, konditor och tunnbrödsbagare på Skansen. Utöver det är hon även artist och berättare, utbildare och inspiratör.

Nik är pedagog på Förskolan Norrskenet i Stockholm med  samiska och meänkieli. Där arbetar hon bl a med böckerna om Lilli och berättande med sagokort.

Här berättar NIK MÄRAK själv om Gáhkko – samiskt glödbröd

”Jag vill gärna ha gahkko till, mjukkakor på Samiska,  som Farmors.

När hon bakade kakko (som vi uttalade det) var det fest. Det bakades mängder, och hela köket var fullt. Där det gick att lägga bröd, låg det bröd. Det var varmt och mjöligt och ljuvligt.

Farmor var trygghet och kärlek hela hon, och man fick äta så mycket man ville. Smöret smalt på det varma brödet och rann över fingrarna och allt var bara bra!

Vi bodde till fjälls i Lillselet om somrarna mitt i väglöst land. Det var vedspis och vattenhämtning och långt från allt.

Men barndomen och tryggheten där bär jag med mig vart och vad jag än gör, jag bär Kannivaara inom mig!

Och det här brödet som frysen var full av är en del av vad jag vill bjuda på.

Farmor hade inga recept..det var hopplöst att få proportionerna, men plötsligt fick jag, i alla fall nästan, till det.”

Gáhkko

ugn 225°    – det går också att göra i en stekpanna på spisen eller en Muurikapanna över öppen eld. Nik har också en stor elektrisk ”Steketakke”.

5 dl mjölk eller vatten

50 g jäst

75 g rumsvarmt smör

2 tsk salt

2 msk ljus sirap

ca 700 g vetemjöl

 

Värm mjölken till fingerljummet. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken. Tillsätt sirap, smör, salt och det mesta av mjölet,

Knåda till en smidig deg. Låt jäsa 30-45 minuter.

Vält över degen på mjölat bord och dela i 12 bitar. Rundriv och ge lite degvila, o kavla sen ut varje bulle till en platt kaka. Det får rum 3-4 på en plåt.

Mjöla kakorna lätt och lägg på papprad plåt. Låt vila 5 minuter

Nagga och grädda i mitten av ugnen 5-7 minuter, de ska vara ganska ljusa.                  Ät gärna med smör som smälter och mesost – mums!